Kereta Tahun 50an, 60an, 70an, 80an...cuba tengok??

Cuba deme pegi ke Website ni:-

http://www.jagsclassic.com/

Kemudian kelik Gallery....banyok kereta jaman dolu2..

MKDI..???SELAMET HARI BAPA/AYOH/APAK/ABAH/RODONGKOME/ORANGRUMOH

Masihkah deme inget...???

Sempena dengan hari bapa pada 20hb. Jun lepas...pastilah kita semua teringet2 ke Jasa ayoh-ayoh masing2 samaada masih hidup atau telah kembali ke rahmatullah...Kita pasti juga ingat kekuatan "Kederat" ayoh kita yang luar biasa, badannya yang kental, keras, boleh membuat macam2 kerja kampung macam Mc Gyber....dengan penuh tanggungjawab. Ayoh kita berkerja siang malam pagi petang demi membesorkan anok2 yang disayanginya...Kalau deme masih inget....Ayoh akan bangun awal 5 pagi lagi...dan keluor rumoh pegi memotong getoh yang agok jauh jaraknya....dgn berbekalkan cokodok, lempeng, pisang goreng atau ubi kayu rebus serta air teh "o" tawor....sebagai bekalan ayoh kita dgn semangat ke Kebun getah ...cuba kita bayangkan jam 5 pagi ayoh dan mok kita pergi ke Kebun Getah...mengharungi gelap pagi ...dan menyerahkan diri kepada Nyamok hutan utk menghisapkan darahnya...bunyi nyamok ni tuhan je yang tahu..berdesing2 ditelinga....kemudian ayoh kita mulakan memotong (menoreh) dgn ditemankan oleh mok kita...habis memotong antara 200-500 batang pokok...kena kutip pulak susu getah tu...kemudian..kena buat getoh keping pulak...dengan menggunakan kepakaran yang ada padanya ...getah secair itu boleh dipekatkan...lagi teror drpd saintis...dgn mencampurkan cuka getah dengan susu getoh...sementara susu getoh tu keras...ayoh dan mok...akan makan lah bekalan dibawok pagi tadi....masa tu dah jam 10 pagi...datanglah anok2 membawa ayer minuman tamahan atau makanan tambahan...selain drpd itu anok2 akan membantu memutorkan "angkol" mesin getoh yang dah dilenyek2 menjadi setengah keping2....jam 12tgh ayoh balik dgn memikul 8 keping getah yang basah...menggunakan pengandar...berat getoh tu rasanya mungkin tak kurang 20 kilo sebab getah2 tu masih basoh ianya berat...sampai di rumah ayoh sidaikan getah tu dulu kemudian ayoh kita tadi pergi mandi...punyalah lama mandi sebab nok "sental" kaki, badan tangan, lengan dgn sabut utk buangkan getah melekat....kmudian ayoh2 kita akan menunaikan solat Dzuhur...kemudian barulah makan tengahari....kmudian rehat kejap.. jam 3 ptg....pegi ke Paya/sawah untuk mencangkul paya bagi persiapan utuk menanam padi tahunan...(dulu kampung kita ni...seme membuat sawah sehingga tahun 1972....kerja2 menanam padi ni diberhentikan kerana tak pratikal....menanam padi lebih tinggi kos drpd membeli beras...kata orang pertanian ketika itu).....kalau tidak membuat kerja2 (bukan musim menanam padi)...ayoh2 kita akan ke Hutan bersama mok kita mencari kayu api, kadang2 sambil tu memanjat jering, petai atau mencari buoh lemba, salok, tepus ....utk buah tangan anak2 dirumah......atau kadang2 ayoh kita ke belakang rumoh mencangkul tanah utk tanam kacang, terung, cili, keledek, ubi kayu dll...bila jam 4.30 ptg ayoh dan mok kita balik kerumoh kejap utk sembahyang asar..kemudian sambung kerja semula...sampai ke maghrib...7.45 mlm lepas solat maghrib...ayoh2 kita akan mengajor mengaji pulak...solat issyak...lepas tu makan malam....lepas makan malam..ayoh2 kita akan tanya2 pasal pelajaran sekoloh seme anok2..nya jam 11 ayoh kita tidor...esoknya bangun lagi jam 5...pegi memotong getoh...dgn memakai lampu minyak tanoh diikat dikepala...bagitulah hebatnya ayoh2 kita dikampung dulu...berkorban dgn penuh ikhlas demi membesarkan anak2...memberi pelajaran...memberi makan anak2....!!
Moral of the story (pengajaran cerita)...Ayoh kita di Kg. Budu, Terap dan sekitarnya..memang manusia yang hebat, bertenaga, berinovasi, kreatif, mempunyai semangatyang kental dan berwawasan dalam menerajui Ketua Keluarga...Jadi sempena dgn hari Bapa...kita ucapkan SELAMAT HARI AYOH/APAK / ABAH/ RODONGKOME/ ORANGRUMOH YANG SENTIASA BERKERJA KUAT...kepada yang sudah tidak ada Ayoh/abah...marilah kita mendoakan kesejahteraannya dialam Barzakh...dan memohon kepada Allah menjauhi dari seksaan kubur dan api neraka...berilah kepada rohnya bau2an Syurga dan kenikmatan serta jauhi drpd segala seksaan kubur...ALFATIHAH...BISMILLAHHIRAHMANIRAHHIM....ALHADULILLAH HIRRABILL 'ALAMI....hingga habis...WASSALAM.

Blog Orang Pahang...

Moh kita tengok Blog orang pahang:- Cut and Paste URL BLOG bawoh ni:-

http://bloggerpahang.blogspot.com/

Tk.

Cadangan: Jamuan Hari Raya Gulei Keladi...sedappnya???



Salam Sejahtera Sdra/i seme,
Dimaklumkan bahawa Persatuan kita bercadang mengadakan "JAMUAN HARI RAYA GULEI KELADI 2009" anjuran IKATAN ANOK2 BUDU DIPERANTAUAN (IKATAN)pada tarikh, masa dan tempat macam dibawoh ni (seperti berikut):

TARIKH: 10 OKT 2009 (Sabtu)
MASA 2.00 HINGGA 5.00 PTG
TEMPAT: HOTEL KL INTERNATIONAL
JALAN RAJA MUDA (BERHAMPIRAN COW KIT ROAD)
KUALA LUMPUR.

Dimaklumkan kerusi yang disediakan untuk jamuan ini terhad kepada 400 orang sahaja...sapa dulu mendaftar melalui Email kawas atau Call dengan AJK nama2 dibawoh, maka dia berhak mendapat tempat dalam Jamuan itu....tapi jika lewat mendaftar dan didapati dia melebihi nombor 401 ketas, kome mintok moof dia tak dapat lah joint, jadi sila email ke kawas nama, alamat, no Hp, jika nok joint dalam majlis tersebut, deme taliponlah ke rodong-rodong kita dibawoh ni...seme kuat2 ni...:-

019-6625838 (Tn. Hj. Azman Shah / Abg Man)- Pengerusi
019-2869295 (Sdra A.Halim Husin/Pak Ngoh Alim)-Tim. Pengerusi
017-3442020 (Sdra Ibrahim Abdullah / Pak Chu A'ing)- Setiausaha
019-6452002 (Tn. SI Jama Abdullah - Tuan Jama) - Pen. Setiausaha
019-3113773 (Sdra Mohd. Zaili Yusof / Pak Uda Zaili) - Bendahari
019-2404931 (Sdra Abd. Halim Abdullah / Sdra Alin) - Tim. Bendahari
019-2338900 (Sdra Azmi Affendi / Pok De mi) - AJK Makanan
012-2403240 (Sdri Mahera Mat Zin - AJK Jemputan
012-3462630 (Sdra Khairuddin Ibrahim - Din Jerning) - AJK Sambutan
019-3920658 (Sdra Kamran Affendi - Atan Jimmy) - AJK Sambutan
019-9844879 (Sdra Alias Mohamad- Pok De Lias) - AJK Makanan
012-3190579 (Sdra Hamzah Rafar / Sdra Ha)- AJK / Webmaster
017-8801068 (Sdra Karim Mohamad/Pak Nyang Yem)AJK / Reporter Sambilan
019-3334065 - (Sdra Abdullah Raffar/Atan Dollah)- AJK / Cameraman
019-2415306 - (Sdra Rosli Saidi / Atan Labok) - AJK Cherang / Kelang / KL
017-6225931 (Sdra Daq)- AJK Bukit Perangin / Empau / Derian Rendang)
012-2982088 - (Sdra Khairul) - AJK Budu / KL
012-2538583 - (Sdri Roslah Yusof/Mak Ngoh Ani) - AJK KL / Keramat / Budu / Jerning
0196640541 - (Sdra Hasni Abdul Hamid / Kenik) AJK Teko'ong / Beluan)
019-6181311 - (Sdra Adham Manan / Daha) - AJK KL / Terap
012-3506215 - (Sdra Serbaini Samad / Suba) - AJK Cherang / Jengka
016-3779874 - (Sdra rosli Yahya / Li Afro) AJK KL/Ulu Cheka/Cherang
013-9306058 - (Sdra Mohamad Ibrahim / Tang'gok Kipas) - AJK Kuantan
019-9309407 - (Sdra Zuhdi Hussin - Udi Sbrang Paya) - AJK Budu/Raub
019-9372968 - (Sdra Sabaruddin Md. Nor / Kudin - AJK Lepeh)
016-6232056 - (Sdra Sabri pilus / Wee - AJK Tanjung Besor)
010-2210722 - (Sdra Zahari Osman - AJK Kemahang)
013-9362044 - (Sdra Roslan Ibrahim / Lan Kipas - AJK Lepeh)
012-2721671 - (Sdra Mr. Dorey - AJK Jerangsang)
016-3696486 - (Pn. Shahizan Jelas (RTM) - DJ/MC & AJK Gabok Kemahang)
012-6135777 - (Sdra Khalim Rohani (RTM) - DJ/MC & AJK Gabok Kemahang)
012-3040194 - (Sdra Haji Anuar Haji Abd. Rahman - AJK Budu)
012-4366121 - (Sdra Tengku Azli - Li Mok We) AJK Cherang
019-3599437 - (Sdra Ajib / Yazid Yunus - AJK Benta)
012-2697163 - (Sdra Zulkifly Hussin - AJK Tampin & Chat)



AJK lain akan dilantik kemudian.

Sedikit bayaran akan dikenakan kepada sdra/i yang berhajat iaitu dalam lingkungan
RM10.00 - RM15.00, untuk menampung Kos makan/minum/ Lemang Budu dan GULEI KELADI yang kita import drpd Budu (dijamin ORI - Tak Gatel).

Pembayaran wang tersebut perlu dibayor kepada Bendahari sebelum bulan Puasa (22 Ogos 2009). Sila berhubung dengan kawas sebagai mendaftar nama nok joint dan call Bendahari seperti nombor diatas untuk urusan pembayaran dan tempahan meja.

Sekian terima kasih.

Ibrahim bin Abdullah
Setiausaha IKATAN BUDU
Kuala Lumpur.
017-3442020 / 010-2120203
Email: braim400@hotmail.com