MKDI...??? Cross Country Sekoloh Budu..??

MKDI...Pada tahun 1970an..Sekolah Menengah (R) Kebangsaan Budu (Nama sebelum ditukar kepada SMPGAS skrg)..telah mengadakan Cross Country pertamanya....Kome pun tak tahu mende Cross Country ni masa tu...tanya dgn Cik Gu..rupa-rupa "LARI MERENTAS DESA"...Perlumbaan bermula daripada Padang depan Asrama Lelaki..kome panggil masa tu Padang Batu Lada..sebab batunya keras dan berwarna orange...kalau kita jatuh atas padang ni.......pasti kita akan luka tapak tangan dan juga lutut..pedeh macam kena Lada....lokasi Padang itu terletok...ditapak Bangunan Sekolah 3 Tingkat sekarang...Jadi, sebelum bermula larian... kome diberi Gula Glukos sesudu kecik setiap orang oleh guru2 sukan masing-masing ...konon2 utk advange/lebihkan tenaga...supaya dapat No. 1 atau sekurang2nya In Time...ada juga Cik Gu lain menyapukan minyok kuda kpd murid masing2...supaya bila belari macam kuda lumba...konon...tapi bila sapu minyok ni dibetis..bukan lari macam kuda lumba...tapi lari macam kuda padi....ada setengohnya ...dah lembek...di tengoh2 jalan perlumbaan....Jadi, semua peserta akan dilepaskan oleh Guru Besor masa tu..Cik Gu Jamlus..ayah Kama...(Mana Kama ni sekarang...last jumpa dia mesyuarat GPMS 2 tahun dulu)...bila kome mula dilepaskan ...kome pun dengan semanget berkobor2...belarilah sekuat hati...keluar melalui pintu pagor besor yang menghala ke Kg. Terap nun.....meluteng-luteng seme kome lari...sebab belum leteh lagi...putih..putih..putih..tapok kaki alri...ada yang hijua...hijua...tapak kaki lari...sebab demenya pakai kasut Badminton Master.... tapok kasut ni hijau...kome lari kuat2..potong memotong...celoh menceloh...ciluk..menciluk...menuju ke jambatan kayu di Kg. Terap....kemudian ..naik bukit cenerung...ada satu pokok derian besor disitu....dekat2 rumoh Atan Chu Omor......kome...terus lari melalui depan rumah Arwah Rostam.......terus lari ke Kipas Kecik ...depan surau Terap lama....menuju ke Kipas Besor...lau dekat pokok-pokok Kundang di Kipas Besor...terus...ke Jerning dekat rumah Aziz Abu Hanifah..(Class mate kome ni...!!!)....keluor ke Jalan Besor (batu) yang menghala ke Chat...lari...koner ke kiri....menuju ke Empau ...sampei depan rumah .....Rahman Akub...belok kanan......lari lagi ke Seberang Teka dekat romoh Lan Said..kemudian kome melalui rumoh Kama...kemudian melintas Sungai Teka/Lubuk Sejuk dan kome cross Titi Batang Kelapa....naik bukit sikit ....lalu dekat rumoh...Arwah Cik Gu Nil..(Aki Rahim Pilot)...kemudian ke Napel...terus ke Jalan Raya Budu ...terus...ke sekolah dan tamat ditempat bermula...Sapa yang dapat nombor satu kome tak tahu...sebab kome kumpulan Corot...Kome Disqualified sebab dah terlebih masa....tak dapat point...ada setengoh kawan2 kome...masa belari tu.....ada yang berhenti tengoh jalan...memanjat pokok nyor (kelapa) ...Minum Air Nyor Muda...sampei kembong perut....Jadi Moral of the story MKDI ni......Melalui Sukan kita dapat menimba berbagai bagai pengalaman berguna dan menyeronokkan...wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan